Cultivar: BASENTO


Cultivation Area(1)

Cultivation Area Synonym Paper Actions
Livorno (Italy) - Autochthonous - 01229: ARNO, TEVERE E BASENTO NUOVE CULTIVAR DI OLIVO DA INCROCIO. L'INFORMATORE AGRARIO, 23:35-39.

Agronomical Characters(10)

Descriptor Value Synonym Paper Actions
Flower-Fertility Self-incompatible - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit colour at harvest Skin-purple - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit-Flesh/pit ratio High - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit-Number days from full bloom to turning black Intermediate - 01208: Miglioramento genetico.
Oil content (FW) High - 01208: Miglioramento genetico.
Oil content (FW) Low - 01028: The effect of clonal rootstocks on frost tolerance and on some aspects of plant behaviour in Moraiolo and S. Felice olive cultivars.
Oil content (FW) Low - 01229: ARNO, TEVERE E BASENTO NUOVE CULTIVAR DI OLIVO DA INCROCIO. L'INFORMATORE AGRARIO, 23:35-39.
Oil content (FW) Low - 01310: Genetic improvement of olive: initial observations on selections made in Florence.
Oil content (FW) Low - 01339: Miglioramento genetico dell’olivo: prime osservazioni su selezioni ottenute da incrocio.
Tree-Productivity Good-constant - 01208: Miglioramento genetico.

Enviroment(4)

Descriptor Value Synonym Paper Actions
Geographical origin Livorno - 01208: Miglioramento genetico.
Purpose Double-purpose - 01229: ARNO, TEVERE E BASENTO NUOVE CULTIVAR DI OLIVO DA INCROCIO. L'INFORMATORE AGRARIO, 23:35-39.
Purpose Oil - 01208: Miglioramento genetico.
Purpose Table - 01208: Miglioramento genetico.

Morphological Characters(33)

Descriptor Value Synonym Paper Actions
Flower-Ovary abortion (%) Low - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit nipple Absent - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit shape (L/w) Elliptic - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit size Cross-sectional width (w) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit size Polar length (L) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit stalk cavity Depth-deep - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit symmetry Symmetric - 01208: Miglioramento genetico.
Fruit weight Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Inflorescence length Long - 01208: Miglioramento genetico.
Inflorescence number flowers Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf length (L) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf lower page colour Grey-green - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf maximum width Central-apex - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf shape (L/w) Lanceolate - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf surface Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf upper page colour Light-green - 01208: Miglioramento genetico.
Leaf width (w) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Stone distribution of grooves on basal end Regular - 01208: Miglioramento genetico.
Stone mucro Present - 01208: Miglioramento genetico.
Stone number of grooves Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Stone position of largest cross section Central - 01208: Miglioramento genetico.
Stone shape of apex Pointed - 01208: Miglioramento genetico.
Stone size (weight gr) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Stone surface Scabrous - 01208: Miglioramento genetico.
Stone symmetry (in position A) Symmetric - 01208: Miglioramento genetico.
Stone symmetry (in position B) Slightly-asymmetric - 01208: Miglioramento genetico.
Stone-Cross sectional width (w) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Stone-Polar length (L) Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Stone-Shape (L/w) Elongated - 01208: Miglioramento genetico.
Tree-Branches attitude Erect - 01208: Miglioramento genetico.
Tree-Vigour Medium - 01208: Miglioramento genetico.
Tree-Vigour MediumBAROUNI DE SOLIMAN01310: Genetic improvement of olive: initial observations on selections made in Florence.
Tree-Vigour MediumBAROUNI DE SOLIMAN01339: Miglioramento genetico dell’olivo: prime osservazioni su selezioni ottenute da incrocio.
OleaDB - Edit in Sesto Fiorentino - Italy from January 2008